Over

Wil jij een vraag stellen voor de buren?
Scrol dan ff door naar beneden ajb ->

Noorderlingen Podcast
Waar vragen elkaar raken.

Banner Noorderlingenpodcast

Een initiatief van
Eef van der Meer en Mark Opfer

Noord veranderd.

In moordtempo worden er nieuwe huizen bij gebouwd.
De weidse uitzichten verdwijnen in sneltreinvaart, en sinds kort kan je gewoon met de metro naar de overkant. Ook de mensen die je op straat tegenkomt zijn niet meer dezelfde als twintig jaar geleden. Noord veranderd…

De mensen leven langs elkaar heen. Hoogopgeleide tweeverdieners kopen hier een huis, maar hun boodschappen halen ze niet hier op de markt.
Mensen die om de hoek van hun oma wonen klagen dat niemand op straat tijd heeft voor een praatje.
De immigrant doet haar best zich thuis te voelen maar heeft daar jouw uitgestoken hand bij nodig. Verschillende groepen, verschillende ervaringen,  één stadsdeel…

Noorderlingen Podcast verbindt.
We spreken de mensen op straat en vragen hen wat zij van de andere groepen willen weten. We kijken wat werkt in de zoektocht naar saamhorigheid, en we lachen om de mislukte pogingen elkaar te vinden.

In Augustus 2019 wordt de eerste nul-aflevering –als pilot– online gezet.

Wat ga je horen?
We zijn langs geweest bij de intocht van Schoonschip, de duurzaamste drijvende wijk in Europa. We spraken de mensen die hier nieuw komen wonen in hun drijvende ‘off the grid’ paleizen.

We vroegen wat zij de wijk willen brengen, en wat zij willen weten van de mensen uit de buurt.

We peddelden over het JvHasseltkanaal naar Disteldorp en naar de Pekmarkt om de mensen te vertellen over de uitgestoken hand van hun nieuwe buren. Er is de wil tot verbinding, maar snappen deze groepen elkaar? Spreken ze dezelfde taal?

donateur aan dit kanaal

Wil je ons steunen?

Geef een duimpje op Facebook!
daar kun je de podcast ook volgen, als je je abonneert en op de bel drukt krijg je automatisch updates van ons kanaal!

Wil je doneren, geïnterviewd worden of iets anders, dan stuur je via Facebook een bericht of direct via email Tekst@noorderlingenpodcat.nl

Zie je hier boven een typ fout?
Dat is zo bedoeld om de spam te ontlopen, als je de s er in stopt waar het hoort dan komt je post zeker aan… Je kunt zo ook een vraag stellen voor in de podcast. Alvast bedankt!

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Heel goed gedaan. Het eerste interview met een schoonschipster lijkt wel satire: “het gevoel van een community neerzetten…”. Een mono-cultuur als schoonschip omschrijven als een dorpje met ”allemaal verschillende types, ja heel grappig”. En hoe de Disteldorpers er tegenoverstaan “ja, ik denk dat dat wel heel heftig is..”
  Goeie vragen van de interviewster.
  De laatste dame die vertelt dat de Overhoekers laatdunkend tegen haar doen.. ja, dat gebeurt. Andersom gebeurt ook, ik heb als nieuwkomer (4 jaar noord, 33 jaar Amsterdam) ook moeite met straatgenoten die consequent de andere kant opkijken als ik ze probeer te groeten. En met weer anderen lukt het wel om contact te leggen.
  Vragen die ik heb zijn: waarom niet wat meer de verantwoordelijkheid bij de politiek leggen, die hebben de uitverkoop van de sociale woningbouw georganiseerd?

  1. Hartelijk dank, Wieke!
   Wij laten graag de luisteraar de conclusies maken, zoveel mogelijk. En de vragen die we stellen met zo min mogelijk vooroordelen, feitelijk niet helemaal voorkombaar, maar toch. Het huidige stadsbestuur kan de opgelopen schade niet meer goedmaken, maar ze wil wel een socialer beleid bieden. We gaan zien wat er concreet gaat veranderen. Ondertussen kan de bevolking van Amsterdam ook dingen ondernemen om te laten zien wat we willen, buiten het stemmen op een partij. Deze podcast wil daar een steentje aan bijdragen.
   Laters!